Op een eerbiedige wijze is deze beeldbepalende boerderij herbestemd, met bijpassende detaillering zoals de hoeve rond 1835 zou hebben bestaan. Dat is mogelijk geweest mede dankzij de hulp van Ad Otten en de uitgave “Historische boerderijen van Peelland to Land van Cuijk”, geschreven door Jan Timmers.
De locatie van dit project blijkt na onderzoek gedaan te hebben in het gemeentearchief erg bijzonder te zijn. Nu staat op de plek een boerderij en Ad Otten van de Heemkundekring Gemert wist te vertellen dat deze “Hoeve Molenbroek” samen met twee andere boerderijen behoorden tot het kasteel van Gemert. Gemert heeft een prachtig kasteel dat tot 1794 eigendom is geweest van de Ridders van de Duitse Orde. Daarna verovert Frankrijk het dorp Gemert en komt het kasteel met landerijen in eigendom van Jonkheer Adriaan van Riemsdijk. Daartoe behoorden de twee boerderijen Vogelzank en Voortse Hoef. Rond 1835 bouwde deze jonkheer de derde boerderij Hoeve Molenbroek. Eind 20e eeuw brandde één boerderij tot de grond toe af en de andere werd gesloopt om de bouw mogelijk te maken van een sportcentrum. Hoeve Molenbroek bleef als enige over en was de laatste jaren eigendom van de gemeente, die het heeft laten bewonen door huurders.
De hoeve in de huidige hoedanigheid is niet de meest fraaie boerderij, met name als gevolg van de verbouwingen en uitbreidingen door de jaren heen. Mogelijk zou het gebouw gesloopt worden, maar naar aanleiding van ons onderzoek hebben we de projectontwikkelaar weten te overtuigen om de Hoeve Molenbroek te behouden en te renoveren.
Op een eerbiedige wijze is deze beeldbepalende boerderij herbestemd, met bijpassende detaillering zoals de hoeve rond 1835 zou hebben bestaan. Dat is mogelijk geweest mede dankzij de uitgave “Historische boerderijen van Peelland to Land van Cuijk”, geschreven door Jan Timmers.
{meer presentatieplaatjes volgen binnenkort}